Me teimme tästä vaalitentin

Helsingin medialukio on vaali toisensa jälkeen pyrkinyt ottamaan osaa yhteiskunnassa käytävään keskusteluun. Nyt se mahdollistettiin, kun medialukion opiskelijat järjestivät presidentinvaalipaneelin. Kaikista seitsemästä presidenttiehdokkaasta kolme pääsi paneliin tentattavaksi: Nils Torvalds (rkp.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Matti Vanhanen (kesk.).

vaalipaneeli

Sohvilla tentattavina olivat Matti Vanhanen, Pekka Haavisto ja Nils Torvalds. Keskellä juontajat Leo Heinämäki ja Jenna Ukkonen.

Vaalipaneelin suunnittelutyö aloitettiin jo loppusyksystä ja sen organisointi oli tarkoin hiottu. Paneeli kuvattiin mediastudiossa ja lähetettiin suorana Youtuben kautta liikuntasalissa istuville opiskelijoille. Paneeli keräsi somessa julkisuutta, sillä harva lukio Suomessa saa näin hienon mahdollisuuden!

Rautainen ja ammattitaitoinen juontajapari hoiti presidenttiehdokkaiden grillaamisen asiantuntevasti ja moitteettomasti. Juontajina toimineet Jenna Ukkonen ja Leo Heinämäki olivat suoritukseen tyytyväisiä. “Vaikka harjoituksissa olivat erilaiset asiat tuottaneet hankaluuksia, oli tentti silti varsin onnistunut”, Heinämäki kertoo.

Paneelin käsikirjoitustiimi oli kehittänyt paneelissa käytäväksi neljä eri aihealuetta: arvot, yhteiskunta, ulkopolitiikka ja nuoret.

Varsinainen keskustelu aloitettiin suurella aiheella, nationalismilla. Kaikki kolme ehdokasta olivat samaa mieltä siitä, että nationalismia käytetään nykypäivänä jossain piireissä väärin. “Terve ylpeys ja itsetunto omasta maastaan on täysin hyväksyttävää, vaikka nationalismi terminä ohjaakin hiukan sivuun”, Vanhanen totesi. Haavisto omassa puheenvuorossaan kertoi olevansa huolissaan kansallissymboleiden nykytilanteesta. “Suomen lippu on ollut skinheadien käytössä ja Suomen vaakunan takana on huudettu ’Suomi ensin ja rajat kiinni’. Kansallissymbolit pitää saada takaisin, sillä ne edustavat hyviä suomalaisia arvoja, eivätkä vääränlaista nationalismia”, hän kertoi.

Suvivirrestä keskusteltaessa Vanhanen puolsi virttä, sillä hänen mielestään se on enemmänkin tapakulttuuria, eivätkä monet enää noteeraa uskonnollista merkitystä.

Myös Torvaldsin mielestä Suvivirsi on erittäin tärkeä perinne, jonka luoma yhteisöllisyyden tunne on uskonnollisuuden ulkopuolella.

Paneelin villi kortti oli noin keskivaiheilla avatut mysteerisalkut. Salkuista paljastui jokaiselle ehdokkaalle tuttua esineistöä. Vanhasen salkusta löytyi mm. vaalirahaa ja tuppeen sahattu lauta, joka viittasi Vanhasen kokemaan vaalirahakohuun asioiden tiimoilta. Torvaldsin salkusta löytyi Linux-käyttöjärjestelmän maskotti Tux-pingviini, Nato-paita, Karl Marx -aiheinen kirja ja värikkäät sukat – Torvalds vain nauroi.  Torvaldsilta kysyttin myös Ruotsissa esiin noussut kysymys “han, hon eller hen?”, joka viittasi ruotsin kielen persoonapronomineihin. Tähän Torvalds totesi olevan liian vanhanaikainen, mutta hyväksyy kyllä hen-pronominin käytön.

Pekka Haaviston salkusta löytyi Koijärven leikkikaivinkone vuodelta 1979, Afrikan tähti -lautapeli sekä Ultra Bran levy. Haaviston salkusta löytyi myös väite, että Ultra Bra tekisi hänen voittaessaan vaalit comebackin ja hän toimisi näillä keikoilla DJ:nä. Salkusta löytyi myös hieman vakavampi kysymys: “Milloin kansalaistottelemattomuus on oikein?” Haavisto vastasi kysymykseen esittämällä, että joillain laeilla on “henkisesti viimeinen käyttöpäivä” käyttäen paljon keskustelua herättänyttä translakia esimerkkinä.

Presidentinvaalipaneeli oli erinomainen esimerkki siitä, mihin medialinjalaiset pystyvät. Vaalipaneeli noteerattiin kattavasti sosiaalisessa mediassa ja ehdokkaiden kampanjatiimeiltä satoi positiivista palautetta. Nyt katse kohti eduskuntavaaleja!

 

Katso presidentinvaalipaneeli tästä: https://youtu.be/Wl8Rf_-V3lw

 

Teksti: Nuutti Ruotsalainen ja Timo Väisänen

Kuva: Nuutti Ruotsalainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s