Medialukion isä – haastattelussa eläkkeelle jäävä Pekka Luoma

Helsingin medialukion rehtori Pekka Luoma viettää viimeisiä päiviään sorvin ääressä. Leppoisat eläkepäivät kutsuvat ja pesti siirtyy seuraavalle, joka jatkaa Pekan elämäntyötä.

Rehtorina Pekka on toiminut koulussamme jo vuodesta 1995, eli hän aloitti rehtorin uransa silloisessa Pohjois-Helsingin lukiossa, jossa ajatus mediapainotteisesta lukiosta syntyi. Lukio ehti Pohjois-Helsingin, Malmin ja Suutarilan lukioiden fuusioitumisen jälkeen toimia nimellä Koillis-Helsingin lukio. Nykyään Helsingin medialukio on Suomen johtava mediapainotteinen lukio ja Helsingin haetuimpien lukioiden kärkikahinoissa.

Nyt on Pekan vuoro puhua ennen eläkepäiviä.

Miten kulunut vuosi on sujunut? Mitä mieleenpainuvimpia hetkiä kuluneelta lukuvuodelta on jäänyt mieleen?

Kulunut vuosi on ollut kiireinen mutta täynnä ikimuistoisia hetkiä. Digitalisaatio ja sen tuomat uudistukset ovat tuoneet mukanaan sähköiset yo-kirjoitukset, joiden parissa olemme koko talon voimin työskennelleet ahkerasti. Uusi opetussuunnitelma toi omat haasteensa, joista selvisimme hienosti.

Pitkän työstämisen ja valmistelun jälkeen yksi lukuvuoden kohokohdista oli tietenkin koulumme oma musikaali, joka oli hieno näyttö siitä, että meillä osataan.

Milloin astuit taloon ensimmäisen kerran? Miten koulu on muuttunut sen jälkeen?

Aloitin urani rehtorina vuonna 1995 silloisessa Pohjois-Helsingin lukiossa. Silloin olimme melko tavallinen lukio 300 opiskelijan voimin. Toin mukanani ideaa mediapainotuksesta ja siitä, miten tärkeää opiskelijoiden on ymmärtää mediaa ja osata sen tekemistä.

Vuonna 2005 kolmen lukion fuusio lähes kolminkertaisti koulumme opiskelijamäärän. Saimme modernit alansa huippua olevat tilat ja välineet. Vuonna 2010 saimme läpi nimenvaihdoksen Koillis-Helsingin lukiosta Helsingin medialukioksi. Sille tielle olemme jääneet. Nykyään Helsingin medialukio on vakiinnuttanut paikkansa merkittävänä medialukiona ja täältä on todella hyvät mahdollisuudet ponnistaa kohti tulevia opintoja ja media-alaa.

Missä tunnelmissa lähdet kohti eläkepäiviä? Mitä jäät kaipaamaan eniten medialukiosta?

Vaikka olo on haikea, voin lähteä eläkepäiville optimistisena. Parhaani olen tehnyt ja voin katsoa taakseni luottavaisin mielin. Pidän Helsingin medialukiota elämäntyönäni ja nyt on aika siirtää rehtorin pesti seuraavalle, joka jatkaa työtä. Olen todella ylpeä, että olen saanut olla mukana kehittämässä medialukiota!

Millaisena näet Melun kymmenen vuoden päästä?

Kymmenen vuoden päästä näen medialukion maamme johtavana medialukiona. Koulumme remontin pitäisi olla jo valmis, ja tilamme ovat Suomen moderneimmat ja täynnä uusinta teknologiaa.

Koulumme on tänäkin vuonna hakenut erityistehtävälukion asemaa, joten toivoisin, että lukiomme on saanut sen siihen mennessä. Se helpottaisi media-alan opiskelua ja medialinjalaisten kurssivalintoja.

Mikä on mieleenpainuvin muisto, joka sinulle on jäänyt rehtorina työskentelemisestä?

Pakko on sanoa, että parhaiten mieleeni jää melulaisten positiivisuus. Meillä on todella hyvä yhteishenki ja jokainen saa toteuttaa itseään. Olemme tunnettuja hyvästä ilmapiiristä ja siitä, että meillä ei kiusata.

Onko sinulla jotain haavetta, jonka haluaisit eläkepäivinä toteuttaa?

Haluan päästä tekemään kaikkea sitä, mitä en ole voinut tai ehtinyt aikaisemmin tehdä. Eikä kannata kysyä mitä, sitä en tiedä vielä itsekään. Sen uskallan sanoa, että aikani kuluu varmasti matkustellessa ja uusien asioiden kokemisessa.

Mitä terveisiä haluat lähettää melulaisille, henkilökunnalle, huoltajille ja uudelle rehtorille?

Haluan sydämestäni kiittää yhteisistä vuosista! Teidän kanssanne on ollut nautinnollista työskennellä ja toivon, että näemme vielä jatkossa.

Uusi rehtori on kovan paikan edessä ja hänelle haluan toivottaa onnea ja menestystä urallaan, sillä medialukiolla on vahvan kehittäjälukion rooli.

Jatka lausetta “Mun lukio on…”

Mun lukio on elämäntyöni ja koen sen olevan alansa paras lukio. Mun lukio on paikka, jossa jokainen saa toteuttaa itseään ja jossa kaikki voivat hyvin.

 

Teksti: Nuutti Ruotsalainen ja Timo Väisänen

Kuvat: Leevi Toija

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s