Melussa ei kiusata

souceEnnen syysloman alkua koulumme salissa keskusteltiin yhdessä kiusaamisesta. Mukana olivat opiskelijat, opettajat ja rehtori. Puhetta juonsi Medialukion ystävät ry:n puheenjohtaja Haka Kekäläinen ja kanssaan lavalla keskustelua vetivät toisen vuoden opiskelija, Veera, ja räppäri Souce.

Alussa juontaja ottaa aiheeksi musiikkilajityypit ja kysyy vuorotellen opiskelijoilta, mistä musiikkilajista kukin pitää. Yhtäkkiä juontaja esittää kysymyksen: ‘’Kuka tykkää väkivallasta?’’ Juontaja johdattelee keskustelun selvästi koulukiusaamiseen ja seuraava kysymys kuuluu: ‘’Onko täällä koulussa kiusaamista?’’ Toisen vuoden lukiolainen Veera vastaa: ‘’Meidän koulussa en ole huomannut kiusaamista, ja se on hyvä juttu.”

Miten kiusaaminen näkyy peruskoulussa? Minkälaista on sitten kiusaaminen lukiossa?

Opiskelijat saavat vastata, ja useimmat meistä ovat yhtä mieltä siitä, että lukiossa ei esiinny samanlaista kiusaamista kuin peruskoulussa. Peruskoulussa kiusataan huomattavasti enemmän, koska oma ”posse” ylläpitää kiusaajien roolia tai ‘’asemaa’’. Saatetaan esittää kovaa ja näyttää muille, että ollaan korkeammalla tasolla. Peruskoulussa ei ymmärretä, että pienikin lause, fyysinen tai henkinen satuttaminen voi loukata.

Lukiossa kiusaaminen tai ‘’kiusoittelu’’ näkyy hieman eri tavalla. Lukiossa on kilpailua töitten parissa. Toisten töitä saatetaan haukkua, tai kiusaaja voi yrittää näyttää omat vahvuutensa ja ‘’ylimielistellä’’ omaa pätevyyttä näyttämällä, mitä hän osaa ja miten hän on parempi kuin toiset. Kiusaaja yrittää saada uhrinsa tuntemaan huonoa omaatuntoa ja aktiivisuuden puutetta. Tästä huomaa kiusaajan olevan selvästi kateellinen jostain, mitä uhrilla sattumoisin on, ja kiusaajalta itseltään puuttuu. Kiusaajat eivät ymmärrä olevansa samalla tasolla kuin muutkin.

Puhe kääntyy ulkonäköön. ‘’Ulkonäöstä puheen ollen ei ole täydellistä ulkonäköä olemassa, koska kaikki olemme täydellisiä itsenämme’’, juontaja toteaa yleisölle.

Auttamisen esteenä?

Mikä estää kiusatun auttamista? Peruskoulussa useimmiten kiusaamisen käsittely jää sikseen. Opettajat eivät usein usko, jos kiusaamisesta kertoo. Esteenä voi olla myös, ettei kiusattu uskalla kertoa asiasta kenellekään, häntä on voitu painostaa. Kiusatun pelkona on usein se, että jos hän kertoo jollekulle, kiusaaminen voi lisääntyä.

Jos koulussa on hyvä rehtori, kiusaamista ei todennäköisesti esiinny. Rehtori vaikuttaa hyvin paljon siihen, mitä koulussa tapahtuu. Rehtori, opettajat ja koko henkilökunta ovat vastuussa siitä, että jokaisella opiskelijalla on hyvä opiskella ja olla.

Inhottava asia koulussamme?

‘’Koulussamme on usein kylmä ja täällä jäätyy’’, opiskelijat päättävät vastata ehkä hieman liioitellen, mutta olen tästä samaa mieltä. Opiskelijat mainitsevat myös, että pariskunnat ärsyttävät, kun ovat koko ajan käytävillä kiinni toisissaan. Kukaan ei sano mitään keskustelun ydinaiheeseen eli kiusaamiseen liittyvää. Täällä ei kiusaamista esiinny, tästä sen voi huomata.

Mikä sitten on koulussamme parasta?

Parasta on ehdottomasti koulun yhteishenki. Opettajien ja opiskelijoiden yhteinen työsuhde on hyvä. Opettajat ovat rentoja ja hyviä opettamaan. Rakastan itse sitä, että koulussamme pystyy hyvin opiskelemaan, aina saa tarvittavaa apua ja työmahdollisuudet ovat hyvät. Melu on 5/5.

Kun tilaisuus on loppusuoralla, päättää juontaja esittää oman mielipiteensä Helsingin medialukiosta: ‘’Tunnelma täällä on aivan mahtava.” Tuntuu hyvältä kuulla, miten kouluamme kehutaan. Tilaisuus päättyy Soucen räp-esitykseen.

Jos kuitenkin koet, että sinua tai jotakuta muuta opiskelijaa kiusataan, kerro siitä esimerkiksi opettajalle. Melussa ei hyväksytä kiusaamista!

Teksti: Carolina Högström

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s