Räppiä, grillausta ja politiikkaa Melun vaalipaneelissa

yleisö1_olkinuorakameramies_olkinuora

 

 

 

 

Helsingin medialukiossa valokeilaan pääsi 16. huhtikuuta koulumme vaalipaneeli vuosimallia 2015. Paneeliin osallistui niin kokeneita poliitikkoja, kuin ensi kertaa eduskuntaan pyrkiviä ehdokkaitakin. Vaalipaneelin kansanedustajaehdokkaita olivat Pilvi Torsti (sd.), Teppo Säkkinen (kesk.), Juhana Vartiainen (kok.), Mikael Elmolhoda (kd.), Sampo Terho (ps.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Silvia Modig (vas.) ja Päivi Storgård (r.). Vaalipaneelin juontajina toimivat opiskelijat Heini Hosio sekä Frans Nyberg.

Vaalipaneelin juontajat Heini Hosio ja Frans Nyberg

Vaalipaneelin juontajat Heini Hosio ja Frans Nyberg

Medialukion vaalipaneeli järjestettiin lukiomme kirjastossa, joka tilana oli hyödynnetty loistavasti. Tila oli muokattu ulkonäöltään sekä teknisiltä ominaisuuksiltaan tilanteeseen täydelliseksi. Vaalipaneelin pieneen yleisöön pääsi mukaan paikan päälle, järjestäjien lisäksi, muutamien kurssien opiskelijoita sekä opettajia. Ohjelma tuli luokkiin YouTuben kautta suorana lähetyksenä, jotta jokainen koulumme opiskelija kykenisi seuraamaan tapahtumaa reaaliajassa. Vaalipaneelin keskusteluun pystyi osallistumaan Twitterin kautta twiitaten suoraan lähetykseen. Koulussamme järjestettiin myös äänestys vakuuttavimman ehdokkaan tittelistä.

Vaalipaneelissa riitti isosti työtä niin opettajille kuin sen järjestämiseen osallistuneille opiskelijoillekin. Opiskelijoiden sekä opettajien töistä meni paljon “yliajalle”, eli töitä tehtiin mittavasti kouluajan ulkopuolella. Paneelin mahdollistivat koulumme opettajista Laura Vuorela, Kimmo Päivärinta, Timo Kuohukoski ja Salla Leijavuori. Projekti järjestettiin kuvaamataidon, median, äidinkielen, historian ja yhteiskuntaopin opettajien, sekä koulumme aktiivisten opiskelijoiden yhteistyöllä. Vaalipaneelin ohjaamisesta vastasivat pääasiassa opiskelijat Joosef Abokther, Teemu Lahjalahti sekä Johanna Paananen. Käytännön järjestelyissä opiskelijoista oli mukana ääniteknikoita, kuvaajia ja muita teknisen laitteiston osaajia. Kansanedustajia kutsuivat paikalle Linnea Kukkonen ja Iida Yliannala.

– Yritimme saada paikalle ehdokkaita, joilla olisi aiheisiin jotain sanottavaa. Myös isot nimet kiinnostivat. Ehdokkaisiin otimme yhteyttä pääasiassa sähköpostitse ja puhelimitse. Jotkut ehdokkaista kiinnostuivat heti, toiset taas jättivät kokonaan vastaamatta, Linnea Kukkonen kertoo.

Vaalipaneelin kulku oli suunniteltu mielenkiintoiseksi ja kohdeyleisö oli otettu hyvin huomioon. Ohjelmassa oli räppiä, grillausta sekä keskustelua ajankohtaisista pinnalla olevista ja nuoriakin koskettavista aiheista. Oli hienoa, että kysymykset olivat tarkasti mietittyjä. Etenkin grillaus-osion kysymyksiä laatiessaan opiskelijat ja opettajat olivat tehneet huolellista taustatyötä.

 Juhana Vartiainen (kok.) irrottelee oman räppinsä tahtiin.


Juhana Vartiainen (kok.) irrottelee oman räppinsä tahtiin.

Vaalipaneeli lähti käyntiin heti esittelyiden jälkeen Pyhimyksen Tuhansien murheellisten lainien maa -kappaleella ja sen musiikkivideolla. Kappaleesta sekä videosta jokainen panelisti sai antaa oman arvosanansa, etsiä lempikohtansa, perustella mielipiteensä ja kommentoida kappaleen sanomaa. Varsinaisessa paneeliosuudessa juontajat hoitivat asiansa erittäin hienosti, vaikka ajankäytön kanssa tuntui tulevan ajoittain pienimuotoisia ongelmia. Keskustelua herättivät erityisesti turvallisuuspoliittinen NATO-kysymys, suhteet itänaapuriimme Venäjään, leikkaukset ja nuorten hyvinvointi sekä valtiomme huolestuttava taloustilanne.

 

 Puolesta vai vastaan -kysymykset jakoivat mielipiteitä.


Puolesta vai vastaan -kysymykset jakoivat mielipiteitä.

Jos paneeliosuuden mielipiteet ja kommentit jättivät tulkinnanvaraa, grillin äärellä haluttiin suoria ja selkeitä vastauksia. Mallikkaina grillimestareina toimivat Juuso Kilpi sekä Santeri Mekhilyaynen.  Nuoret miehet pistivät ehdokkaille luita kurkkuun ja nostattivat jopa tunteita pintaan, vaikka ehdokkaat varsin mallikkaasti hiillostuksesta selvisivätkin.

Teppo Säkkinen (kesk.) ja Pilvi Torsti (sdp) grillimestareiden ankarassa hiillostuksessa.

Teppo Säkkinen (kesk.) ja Pilvi Torsti (sdp) grillimestareiden ankarassa hiillostuksessa.

grillaus_olkinuora

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös lukiomme järjestämä vaalipaneeli. Loppukevennykseksi jokainen panelisti kirjoitti ja esitti itse tekemänsä poliittisen räpin. Myös jännittävän äänestyksen voittaja julkistettiin. Helsingin medialukion äänestyksen voitti, ja yleisön parhaiten vakuutti, vasemmistoliiton Silvia Modig. Toiseksi sijoittui vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja kolmanneksi kiri keskustan Teppo Säkkinen.

– Tuntuu kyllä tosi hyvältä! Teillä on täällä mahtavat laitteet ja vaalipaneeli oli hyvin järjestetty ja onnistunut, Modig kommentoi äänestystulosta ja vaalipaneelia.

 Silvia Modig kehui medialukion vaalipaneelia ja oli iloinen äänestyksen tuloksesta.


Silvia Modig kehui medialukion vaalipaneelia ja oli iloinen äänestyksen tuloksesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaalipaneeli oli kokonaisuudessaan vaikuttava ja onnistunut. Tästä on hyvä ottaa mallia tulevaisuuttakin ajatellen. Kaunis kiitos kaikille vaalipaneelin toteutukseen osallistuneille opiskelijoille, opettajille sekä panelisteille!

Teksti: Sofia Yli-Hannuksela ja Nelly Olkinuora

Kuvat: Nelly Olkinuora

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s