Leirikoulussa Krakovassa

Kuva: Teemu Lahjalahti

Kuva: Teemu Lahjalahti

Kuva: Julia Jaakkola

Kuva: Julia Jaakkola

Huhtikuussa 2015 Melussa ensimmäistä kertaa järjestetty Polttouhrit-kurssi sisälsi viiden päivän leirikoulun Puolan Krakovaan. Mukana olivat 16 opiskelijaa sekä historian opettajat Kimmo Päivärinta ja Laura Vuorela. Ennen matkaa käytiin läpi pikakelaus Puolan historiasta, aina keskiajan suurvalta-ajoista maan jakamiseen ja toisen maailmansodan yhdeksi taistelutantereeksi joutumiseen.

Kurssisuoritukseen kuuluivat myös tähän kansanmurha- ja ihmisoikeusteemoihin liittyvät tutkielmat, jotka kootaan myöhemmin yhdeksi kokonaisuudeksi. Opiskelijat tutkivat muun muassa antisemitismin ja vainojen historiaa, keskitys- ja tuhoamisleirien toimintaa sekä kansanmurhia muualla.

Leirikoulussa majoituttiin aivan Krakovan vanhankaupungin keskustassa sijaitsevassa hotellissa. Jokaisella päivällä oli oma teemansa; ensimmäisenä päivänä tutustuttiin keskiaikaan ja renessanssiin – olihan Krakova yliopistoineen silloin Keski-Euroopan merkittävimpiä paikkoja – , toisen päivän teema oli toinen maailmansota sekä holokausti ja kolmantena ja viimeisenä kokonaisena päivänä kierrettiin kaupungin juutalaiskortteleita ja käytiin Oskar Schindlerin emalitehtaaseen rakennetussa museossa.

Ensimmäisenä kokonaisena päivänä tarkoitus oli tutustua Krakovan keskustaan ja sen lähialueisiin kaupunkisuunnistuksen kautta. Apuna toimivat Ipadit, jotka ohjasivat kartalla neljän hengen opiskelijaryhmät paikasta toiseen, ja joissa oli erilaisia tehtäviä kohteita varten. Matkalla kierrettiin muun muassa raatihuoneen tori, kirkkoja, rautatieasema sekä Wavelin linna. Keväisen illan hämärtyessä päivän viimeisenä ohjelmana oli vielä kirkkokonsertti barokkityylisessä St. Peter and Paul’s -katedraalissa.

Kuva: Teemu Lahjalahti

Kuva: Teemu Lahjalahti

Kuva: Teemu Lahjalahti

Kuva: Teemu Lahjalahti

Toisena päivänä sukellettiin syvälle holokaustiteemaan. Aamulla lähdimme Krakovasta bussilla kohti lähellä Tšekin rajaa sijaitsevaa Auschwitz-Birkenauta. Ensin vuorossa oli opastettu kierros Auschwitzin työleirillä ja sen jälkeen siirtyminen tuhoamisleiri Birkenaun puolelle. Koko kierros oli ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikkakin pysäyttävä ja opiskelijan jos toisenkin hiljaiseksi vetänyt kokemus. Lisäksi kyseisenä päivänä kohdalle osunut sade- ja ukkoskuuro loi tilanteeseen enemmän kuin sopivan tunnelman.

Kuva: Riia Ryymin

Kuva: Riia Ryymin

Kuva: Riia Ryymin

Kuva: Riia Ryymin

Kolmannen päivän aamuna opiskelijat ja opettajat viettivät kukin tahollaan vapaa-aikaa. Iltapäivällä jatkettiin yhteisen ohjelman parissa kohti juutalaiskortteleita ja ghettoa, joissa tutustuttiin aiemmin yhdessä katsotun Schindlerin lista -elokuvan teemaan ja kuvauspaikkoihin. Kierros päättyi Schindlerin museoon. Museo itsessään ei ollut aivan sellainen kuin odotettiin mutta mukavan oppaan johdattelemana hyvä katsaus Puolan lähihistoriaan. Viimeisenä iltana puolen yön aikaan tehtiin vielä kävelykierros tunnelmallisessa Krakovan keskustassa Kimmon ja Lauran johdolla.

Ensimmäistä kertaa järjestetyksi projektiksi Krakovan reissu oli opiskelijan näkökulmasta erittäin onnistunut ja toimiva paketti.

Teksti: Riia Ryymin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s